Nyhed | 26.09.2019 Se alle nyheder >

Anders Lassens fødselsdag

Anders Lassen (22.09.1920 – 09.09.1945) fylder 99 i år. Eller det ville han have gjort, hvis han ikke havde betalt den højeste pris – sit liv – i kampen for frihed og demokrati og i kampen mod det nazistiske og diktatoriske styre, der havde ledt verden ud i den hidtil største og mest omfattende krig i verdenshistorien. Krigen har karakter af den totale krig og adskiller sig dermed fra tidligere krige, idet civile blev inddraget på uhørte måder. Alle midler blev bragt i brug af det nazistiske styre. Alle midler, der langt overskred de internationale krigsretsregler. Anders Lassen kæmpede mod forbrydelserne mod menneskeheden og for, at vi i dag kan leve trygt og sikkert.

Lassengården, der blev bygget i 1950’erne, er opkaldt efter ham, vi har sågar en statue af ham i gårdhaven. Vi har kopier af de medaljer, som ham modtog – heriblandt Victoria korset, der er den højeste militære anerkendelse fra britisk side.
Forleden, fredag d. 20.09, blev et nyt mindesmærke indviet af H.M. dronningen Margrethe den 2. til ære for faldne soldater, der kæmpede på allieret og dansk side. Det skete i Mindelunden i Ryvang, Hellerup. Her blev en skulptur af Bjørn Nørgaard afsløret, hvor Anders Lassen og Peder Skram var de centrale motiver.

Alligevel synes jeg personligt, at vores forståelse for Anders Lassen og hans bedrifter kan belyses bedre. Vi vil på Lassengården gå mere aktivt ind i kampen for at formidle en forståelse for, at han har gået på skolen, hvorfor vi ærer ham, og hvad han gjorde for Danmark.

Vi fejrede derfor Anders Lassen med en fødselsdag af den klassiske slags i søndags. Vi spiste kage, drak kakao, mindedes Anders Lassen og lavede quiz om Anders Lassen. Vi har nu påbegyndt en ny tradition og et nyt ritual, der bliver gentaget hvert år. Eleverne og jeg vil udvikle konceptet og tilføje en mere fast æstetisk form fremadrettet.

Ander Lassen

Antropologen Mary Douglas definerer ritualer som en række forordninger af sociale relationer, der sætter mennesket i stand til at kende sit eget samfund. Disse ritualer er med til at opretholde og gøre vores gård, dagligdag og samfund mere transparent, trygt og gennemskueligt. Disse ritualer vil altså være med til at give form og mening i hverdagen. Jeg vil derfor meget gerne være med til at videreudvikle et landskab af ritualer som disse, der kan mindes Anders Lassen.
 
Næste år ville Anders Lassen være fyldt 100 år, og vi vil markere dette på en særlig måde. Så hvis du læser dette og tænker, at det lyder som en god idé og har nogle mere eller mindre konkrete forslag til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre, så fat pennen og skriv eller ring.  

Emil Brandt Rex
Sovesalslærer på Lassengården

Webdesign og programmering | Synergi Webbureau Reklamebureau Besøg Herlufsholm.dk Kontakt Herlufsholm Søg på siden
Persondata information